header

Harmonieorkest

Het harmonieorkest van Gruno’s Postharmonie bestaat uit circa 70 muzikanten. Het orkest speelt in de eerste divisie (voorheen Vaandelafdeling) en staat onder leiding van dirigent Peter Kleine Schaars, tot voor kort chef-dirigent van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en thans dirigent van het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Ook wordt regelmatig gerepeteerd en opgetreden onder leiding van gastdirigenten.

Gruno’s Postharmonie heeft een breed repertoire. Van klassiek tot pop en van filmmuziek tot marsen. Uiteraard speelt het orkest ook regelmatig speciaal voor harmonieorkest geschreven stukken. Op de jubileumcd die verscheen ter ere van het 100 jarig bestaan is onder andere de aan de Postharmonie opgedragen compositie ‘Ouverture 1672’ te horen. Dit stuk werd gecomponeerd door Peter Kleine Schaars en vertelt het verhaal van het Gronings ontzet. 

Concerten van Gruno’s Postharmonie zijn vaak complete spektakels, waarbij het publiek oren en ogen tekort komt. Uiteraard wordt daarbij de kwaliteit van de muziek niet vergeten. Ook treedt De Postharmonie vaak op met talentvolle nieuwkomers of reeds gevestigde namen in de muziekwereld, zoals Ellen ten Damme, Cor Bakker, Ernst Daniel Smit, Syb van der Ploeg, Tony Neef en regionale grootheden als De Bende van Baflo Bill, Wia Buze en de rappers van Wat Aans.  

Tijdens marsoptredens vormt het harmonieorkest met het tamboerkorps een groot muziekkorps. Naast een aantal wisselende marsoptredens is Gruno’s Postharmonie jaarlijks te zien tijdens de Rodermarktparade in Roden en uiteraard de Sinterklaasintocht in de stad Groningen. Een jaarlijks terugkerend, maar altijd weer indrukwekkend optreden is de Stille Tocht en dodenherdenking van Stad en Provincie Groningen op 4 mei. Gruno’s Postharmonie is al sinds 1946 onderdeel van deze herdenking.

Het harmonieorkest repeteert elke maandagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in het repetitielokaal van Gruno’s Postharmonie bij Muziek Organisatie Noord (MON) aan de Bieslookstraat 23 in Groningen.